14 Mayıs 2010 Cuma

Giro D'italia 2010 - 5. Gün

Bisiklet dünyasındaki bütün romantikler dün geceki kaçışın Giro'nun 5. etapta başarılı olmasını kutladılar. 15 km harici bütün 162 km etabı önde götüren, 4'lü asıl kaçışın 3 kaçağı peloton'un 100 metre önünde yarışı bitirdiler. Her büyük tur, genelde son kilometrelerde kalp kırıklıklarıyla biten 100+ km efor sarfederek gerçekleştirilen "intiharsal" kaçışlara tanık olur. Seyirciler için kedi fare oyununu seyretmek hoştur. Sprinter takımları kovalamacayı öyle hesaplarlarlar ki ataklarına bir karşılık gelmeyeceği ve kaçışı da yakalamak için geç kalmayacakları bir zamanı seçerler. Dün bu hesaplamalar 150 metre ile yanlış çıktı ve Quick Step'den Jerome Pineau kaçışın güzel bir sprintle tamamlayarak, 5 yıldan beri ilk profesyonel birinciliğini kazandı.
Takımlarda herkes birbirini suçladı, hatta Robbie McEwen etap bilgilerini içeren kitapçığın son kilometreler hakkında yanlış yönlendirici olduğunu, bunun peloton'un hesaplarının tutmamasına yol açtığını söyledi. Sebep ne olursa olsun, bir kaçanın harcadığı büyük emeğin karşılığını aldığını görmek büyük bir keyif. Öte yandan kaçanlar bu zaman farklarını çok iyi hesapladılar. Eğer çok hızlı gitmiş olsalardı ve fark çok açılsaydı, peloton bu farkı kapatmak için daha hızlı olacaktı. Bunun yerine öyle bir tempo da gittiler ki peloton farkı son kilometrelerde kapatmanın kolay olacağını düşündü. Burda düşünemedikleri, Yukiya Arashiro'nun (Bbox Bouygues Telecom) yarışın son kısımlarında harakiri'nin bisiklet versiyonunu yapmasını ve 3 kaçanın kazanmasını sağlamak için kendisini gömmesiydi. O'nun inanılmaz eforu sayesinde peloton uzakta kaldı ama kendisi için de fiziksel olarak son sprinti yapması imkansız haline geldi ama şüphesiz ki kazanma onurunu Pineau ile beraber paylaştı.
Uzun kaçışların hemen hemen her seferinde yakalanmalarına rağmen neden Grand Tours'larda yapıldığı hep merak konusu olmuştur. 5. Etap bunun tersinin olabildiğini de kanıtladı, bazen kumar oynarsanız kazanırsınız. Aslında bu kaçışların işe yaradığı günler, yarışların son günlerinde, sprinterların dağ etapta yorulduğu ve artık yakalayacak takatleri kalmadığı zamanlardır ama bazen kaçışlar işe yarar ve dün onlardan biriydi. Tabii ki kaçış işe yaramazsa da, yakalanana kadar suratınız ve takımınızın sponsorları çok fazla Tv yayınında gözükecek. Bu da bir sonraki sene için bir kontrat şansına dönüşebilir. Kaçışınız yarışı kazanmasa da siz "kazanabilirsiniz".

Hiç yorum yok: