19 Mayıs 2010 Çarşamba

Giro 6. Gün

Jerome Pineau 5. etabı kazandığında ve elbette Matty Lloyd (Omega Pharma-Lotto) benzer şekilde 6. aşamayı kazanarak yanıldığımızı gösterdiğinde, bir Grand Tour kaçışının özellikle de ilk aşamalarda başarılı olmasının ne denli alışılmadık olduğunu yazmıştık. Bir önceki günün aksine, peloton kaçışı takip etmiyordu. Aslında Lloyd’un başarısını kutlamak ve ne kadar güçlü bir tırmanıcı olduğunu gösterecek bol bol zamanı vardı. Nibali’den 11 dakika geride olduğundan GC için herhangi bir tehdit söz konusu olmadığı için, peloton onun Rubens Bertogliati ile kaçmasına izin Verdi ve ikisi etabın büyük kısmı boyunca birlikte devam ettiler. Lloyd aşama boyunca tırmanışlardaki bütün dağ puanlarını toplamaya kararlıydı. Son tırmanışta, son Bertogliati’nin cevap veremediği son bir atak yaparak hem dağ sıralamasında birinciliği hem de kendisinin ilk Grand Tour birinciliğini kazandı.
50 km kala peloton tarafından kaçışı yakalamak için bir girişim olmayacağı belli olmuştu. Birkaç bisikletçinin pelotondan ayrılarak yakalamak için beyhude çabaları vardı. Veteran Alessandro Petachi’den sondan bir önceki tırmanışın inişinde böyle bir atak gördük ama bu fanlara kısa bir şovdan ve Lampre’yi çok eleştiren İtalyan basınına cevaptan öteye gidemedi. Son tırmanıştan once ayakları bitti ve yakalandı.
6. gün sonunda GC’de bir değişiklik olmadı ve Nibali hala pembe mayonun sahibi. 7. Etap biraz ilginç olacağa benziyor. Peloton asfaltsız yollarla mücadele edicek. Meşhur strade bianche yarışçılara patlak lastikler ve kazalar vaat ediyor. Hollanda’da olduğu gibi bu etaplarda belki yarışı kazanamazsınız ama kesinlikle kaybetme ihtimaliniz var.
Son bir yorum. Takımların görünürde yorgun olduğunu ve yarışı USPS ve Discovery’nin kötü günlerinde olduğu gibi kontrol edemediklerini görüyoruz. Sanırım sonunda EPO yüklenmiş robotlar yerine daha temiz bir peloton var. Son doping skandalları bize asla yarışçılar konusunda emin olmamız gerektiğini gösterse de 90’ların yoğun dopingli ortamı şu an en azından daha makul seviyelerde seyrediyor olabilir. Doğru ya da değil, yarış çok daha heyecanlı gözüküyor.

Hiç yorum yok: