20 Temmuz 2010 Salı

Tour de France 2010 - #12

Özür dileyerek başlamak istiyorum. Haftasonu genelde şehir dışında internetten uzak yerlerde olduğum için blog'u güncelleyemiyorum ama sanırım Tour'un güzel etapları hepimize birçok şeyi unutturuyor. Haftasonu etaplarının sadece özetlerini izleyebildiğim için yorum yapmaktan kaçınıcam, iyi takip etmiş biri varsa yorum kısmına yazarsa çok sevinirim. Pek sürpriz sayılamayacak etaplar yaşadığımızı sanıyorum.
Bugün ise Tour de France tarihine geçen bir gün yaşadık. Yarış bu sene mükemmel gidiyor, bu biraz da sanırım blog'un şansı. El değiştiren sarı mayo, düşmeler, kazalar, yeşil mayo mücadelesi, kaldırım taşları, hava şartları derken son senelerde izlemediğimiz kadar zevkli bir yarış izliyoruz. Bugünkü etaba gelince, zorlu bir kaç tırmanıştan oluşan etabın galibini iniş belirleyecekti, diğer GC rakiplerine göre çok daha iyi bir inişçi olan Sanchez (EUSKALTEL - EUSKADI) kazanabilir diye düşünüyordum. Öyle olmadı, 100. km'de ayrılan kaçış grubu yarışın galibini belirledi. Geçen sene 5. etapta yaptığını bu sefer, 15. etapta yaptı ve güzel bir solo finişe imza attı. Burda dikkat çekmek istediğim iki nokta var. Birincisi, yine bir Fransız etabı birincilikle bitirdi. Fransızların son yıllarda çok az zafer kazanmalarından dolayı tembel vs. olarak nitelendirilirdi. Bu sene yarış birkaç Fransız yıldız çıkardı, özellikle 2 tane sponsorunu gelecek sene kaybedecek takımın etap galibiyeti kazanması bu sporun ve Tour de France'în geleceği açısından sevindirici. Diğer bir konu ise kaçışların artık daha realistik hale gelmesi, kaçanların arkasında ne olursa olsun onları yakalayabilecek biyonik adamlar bulunmuyor. Ben bu iki konuyu da artık daha sıkı yapılan doping kontrolleriyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum.
Etabın tarihe geçicek kısmına gelirsek, Saxo Bank'ın kontrol ettiği peloton kaçış grubuna imkan verse de son tırmanışta tıkanmalarının ardından peloton tempoya başladı. Jens Voigt'un başını çektiği Saxo Bank treni 10 km içerisinde kaçış grubuyla arayı 3 dakika kadar indirdi. Son tırmanışın son 10 kmsinde kaçış grubunda kopmalar başladı ve Thomas Voeckler tek başına kaldı. 5 dakikalık avantajıyla yakalanabilir gibi gözüküyordu ama yakalanmadı ama esas hikaye O'nun arkasında yazılıyordu. Tırmanışın sonlarına doğru takım arkadaşlarının kendilerini Schleck için parçalamasından sonra, Schleck diğer GC adaylarıyla yalnız başına kaldı. Alberto Contador, Samuel Sanchez, Denis Menchov ve Jurgen Van Der Broeck'in önünde tırmanışa devam eden Schleck'in gözü sürekli arkadaydı. Bu sırada kendisinin atak yapması gerektiğini düşünüyordum, çünkü kendisi o grupta Menchov ile beraber en kötü inişçi ve kesinlikle inişte zaman kaybedecekti, bu kaybedeceği zamanı tırmanışta kazanması gerekiyordu. Nitekim tırmanışın tepe noktasına 2 km kala Schleck'ten atak geldi. Bu sırada Contador'un kendisine cevap veremediğini açıkça görebiliyorduk ama şanssızlık eseri muhtemelen pedala çok sert basmasından dolayı Schleck'in zinciri attı ve inip tamir etmesi gerekti, bunu gören Contador bir tercih yapmalıydı. Bekleyebilir ya da yavaş gidebilir ve rakibinin teknik aksaklığından avantaj sağlamayabilirdi ya da atak yapıp sarı mayoyu sırtına geçirebilirdi. Contador ikincisini tercih etti ve bastı diğerleri O'nu takip ederken Schleck uzun inişte Jurgen Van Der Broeck'le kaldı, farkı azaltamayan Schleck sarı mayoya veda etmesinin dışında Menchov ve Samuel Sanchez'in de poydum umutlarını arttırdı. TT'si çok kötü olan Schleck podyumu bile kaybedebilecek duruma geldi. Her ne kadar bundan sonraki etaplar O'na yarar gibi gözükse de artık hızlanması gerek, bugün Contador'un yaptığının O'nu hırslandırdığını yarış sonrası yüzünden ve verdiği demeçlerden anlayabildik. Herşeye rağmen kendisi için birşey değiştiğini söyleyemeyiz, TT öncesi 2 dakikadan fazla fark atması gerekiyordu ve bugün kesinlikle o farkı atamayacaktı, yine aynı şeyi yapmak zorunda. Contador ise sarı mayo töreninde yuhlanırken verdiği demeçte Schleck'in teknik arıza yaşadığını görmediğini söylemiş. Sanırım kendisi herkesi aptal sanıyor.
Yarınki etapta 4 çıkış var. Efsane Col du Tourmalet yarın geçilecek, ilk iki çıkış Schleck'e ters olsa da etabın esas belirleyici çıkışların Schleck'in işine yarayacağını düşünüyorum. Sonlara doğru iniş olsa da Schleck'in bugün aldığı gazla yarınki etapta kendini parçalayacağını düşünüyorum. Birgün sonra ara verilecek olmasının da bunda etkisi var, yarın bitap hale düşse bile ertesi gün dinlenme şansı var. Cancellara'yı alamaz önüne ama inişte bir şekilde Cancellara O'nun önünde olursa sarı mayo yarın yine el değiştirebilir.

3 yorum:

SineQuaNon dedi ki...

günleri karıştırmışsın sanırım, Col du Tourmalet bugün değil yarın, dolayısıyla bugün dinlenme günü.

yarışla ilgili bir kaç soru sorayım senden de tahminleri alalım o zaman:

1) Schleck'in dinlendikten sonra Contador'a Col du Tourmalet'te 1 dakikadan fazla fark atacağına inanıyor musun? bu bağlamda sarı mayo için (olağandışı durum haricinde) şansı nedir?

2) ilk iki büyük ölçüde belirlendi, 3. kim olur? Menchov mu, Sanchez mi, ya da başka bir isim olabilir mi?

3) beyaz mayo kimde kalır en son? bu sene epey çekişmeli geçti, aradan petacchi fırladı, şu anda 4 puan geride, sence alabilir mi?

Yetkin dedi ki...

col du tourmalet dün de geçildi yarın da geçilecek bu sefer indikleri yerden, her iki taraftan çıkmış olacaklar.

schleck için mucize olmazsa sarı mayo şansı bitti bana göre, hatta podyum şansı bile tehlikede, herkes tt'de ondan daha iyi tabi ama tahmin yapmak özellikle bu tour de france'da çok zor.

beyaz mayo'yu yeşil mayoyla karıştırmışsın sanırım. hushovd dün gerçekten büyük iş yaptı, bu kadar zorlu dağ etabında peloton'a tutundu, petacchi'nin de başı doping soruşturmasıyla ilgili belada. hushovd'un kazanacağını düşünüyorum. cavendish renshaw gittikten sonra kaybetti zaten bence. norveçli bırakmaz gibi geliyor bu saatten sonra.

SineQuaNon dedi ki...

@Yetkin: bugün, yarın olayını dinlenme günüyle alakalı olarak söylemiştim.

dediğim gibi yarınki etap çok büyük ölçüde belirleyici olacak, schleck sarı mayo için avantaj yakalayamasa bile podyum için aradaki farkı korumalı ve hatta biraz daha artırmalı.

sabah sersemliğiyle yazmışım beyaz mayo diye, beyazın galibi belli zaten, yeşil ise hushovd'da kalacak gibi görünüyor şu an için evet.

bu sene TTT olmamasının sebebi nedir? araya eklenebilirdi bence, renk kattığını düşünüyorum.