28 Temmuz 2010 Çarşamba

Tour de France - Özet

Tour de France heyecanı bitti. Son yılların en çekişmeli, en güzel yarışını izledik. Yarış öncesi yaptığımız tahminlerde en büyük favorinin şampiyon olması ve arkasından gelir dediğimizin ikinci olması bizim açımızdan güzel. İlk 10'a girerse başarıdır dediğimiz Lance Armstrong'un performansı ise bizim için bile hayal kırıklığıydı. Bunun dışında yeşil mayo mücadelesi de ilgi çekiciydi. Cavendish'in ilk etaplarda yaşadığı kazaların ardından Renshaw'un muhteşem mücadelesiyle yarışa geri dönmesi, Hushovd'un dağlarda pelotonla gitmesi, yaşlı kurt Petacchi. Dağ etaplarında puan için mücadele olsa daha ilgi çekici olabilirdi ama maalasef Hushovd harici diğer yarışmacılar grupetto'da olmayı tercih eti. Petacchi doping soruşturmasında suçlu bulunursa kazanan bunu tamamen hakeden Cavendish olacak, ingilizlerin de böyle bir zafere ihtiyacı var.Dağ mayosu için yarış ise beklediğimden daha kötüydü, uzun süre gerçek bir tırmanışçı olmayan Pineau'nun sırtında kalan forma hakettiği değeri göremedi bana kalırsa.
Özellikle dağ etaplarında istatistikler ve vurulan pedal güçleri bu senenin daha az dopingsiz olduğunu gösteriyor. Fransızların da bu kadar etap galibi olması bunun bir göstergesi olabilir. Umarım bisiklet sporu bu yeni jenerasyonla beraber hakettiği saygıyı tekrar kazanır.

Prologue: Cancellara 8.9 km'yi 10 dakikada geçerek sarı mayoyu aldı. Contador 27 saniye gerisindeydi.
1. Etap: 235 km'lik sprint etabı olması beklenirken kaza etabı olan gün. Petacchi aradan sıyrılıp sprinti kazandı yeşil mayoyu aldı.
2. Etap: Brüksel - Spa arası etapta Slyvain Chavanel kaçışı sonucunda hem etabı kazandı hem de sarı mayonun kazananı oldu. Cancellara'nın kazalar yüzünden pelotonu yavaşlatması ve düşenleri bekletmesi çok konuşuldu.
3. Etap: Dananın kuyruğunun koptuğu etaplardan biriydi, kaldırım taşları kaybedenleri bize gösterdi. Schleck Cancellara'ya tutunarak Contador'a 41 saniye fark attı. Etabı kazanan Hushovd yeşil mayoyu sırtına geçridi.Cancellara tekrar sarı mayoyu aldı.
4. Etap: Cavendish'in çok iyi taşınmasına rağmen Petacchi'ye geçildiği bir etap.
5. Etap: Bir başka sprint etabı. cavendish bu sefer çok iyi bir sprintle zafer sahibi olup, üzerindeki baskıyı arttırdı.
6. Etap: 24 saat aradan sonra Cavendish'in aldığı 2. sprint etabı. Renshaw'un lead-out menliğin efsanelerinden.
7. Etap: Slyvain Chavanel'in 2. double'ı. Hem tur zaferi, hem de sarı mayo. İlk gerçek dağ etabında kazanan yine takımı ve Chavanel oldu, bu sefer arkasında etabı nötralize etmeye çalışanlar da olmayınca günün tartışmasız galibi oydu.
8. Etap: Armstrong'un güle güle dediği kritik etaplardan biri. İlk büyük dağ etabı, Schleck kazanıp Contador'la aradaki farkı biraz daha arttırıken sarı mayo bu sefer Evans'a geçti.
9. Etap: İlk dinlenme gününden sonra Col de la Colombière, Col de Aravis, the Col des Saisies ve the Col de la Madeleine'in geçtiği Evans'ın genel klasman yarışına veda ettiği, Schleck'in sarı mayoyu sırtına geçirdiği etap. Schleck'in dezavantajıda 2. haftanın hemen başında sarı mayoyu alma sorumluluğu oldu. Casar etabı kazanırken 9. etapta 3. Fransız etap galibiyetini kazanıyordu.
10. Etap: Armstrong'un Fransa gezisine çıkmasından sonra Radioshack'in şampanya içmek için bir bahane kazandığı etap. Paulinho Bastille gününde Fransızların umudunu kırarak etap zaferini kazandı.
11. Etap: Tırmanışın etabın çok başlarında olduğu, uzun bir iniş ve uzun bir düzlükle muhteşem bir sprint etabı. Cavendish yine etabı kazanırken O'na yol açmak için kafa atan Renshaw diskalifiye edildi.
12. Etap: Contador'un yavaş yavaş kendini göstermeye başladığı etap. SOn sprinti Rodriguez'e kaybetse de Schleck'e attığı fark, momentumun O'na geçtiğini gösteriyordu.
13. Etap: Vino - Contador çekişmesi baştan beri konuşuluyordu ama heralde etap sonunda birbirlerine sarılmalarından olmadığı anlaşıldı. Vinokourov gerçekten iyi bisikletçi, bu etabı kazanarak da bunu gösterdi. Cavendish son tırmanışta kendini harap edince Vino'nun hamlesine cevap veremeyip 2. oldu.
14. Etap: İlk Pirene etabı, yarışın 2 kişinin arasında geçiceğini belirten etap. Fransız Christophe Ribbon kazandı ama arka tarafta mücadele daha çekişmeliydi.
15. Etap: 31 yaşında Voeckler kazanmasına rağmen bu etabı efsane yapan kısım, Schleck'in tam atak yaptığı sırada zinciri atmasından sonra Contador'un atak yaparak rakibini geçmesi ve sarı mayoyu alması oldu. Sarı mayoyu sırtına geçirirken yuhlanan Contador bir sürü video ile kendini kurtarmaya çalıştı. Aslında sarı mayo mücadelesi bugün bitmiş oldu.
16. Etap: Armstrong'un kaçışını izlemek güzeldi, şanssızlığı Fedrigo gibi bir sprinter'in kaçanların arasında olmasıydı.
17. Etap: Schleck'in son şansı olduğu söyleniyordu ama Contador o kadar güçlüydü ki saygı duymamak imkansız. Etabı tekerlek farkıyla kazanmasına rağmen Contador'un TT performansı da düşünüldüğünde geçmesinin imkansız olduğunu herkes biliyordu. Bu seneki Tour'un en güzel etaplarındandı.
18. Etap: Cavendish'in kazandığı bir başka etap, dağ mayosunun sahibi de belli olduğu gün.
19. Etap: Schleck'in zinciri attığı etapta fark 39 saniyeydi. Cancellara'nın kazandığı bu TT'de de fark ilahi bir şekilde 39'a çıktı. Contador için yapılacak tek şey bir gün daha beklemekti.
20. Etap: Cavendish'in 1, Petacchi'nin 2. olduğu etap. Onların mücadelesinden çok Astana takımının içtiği şaraplar ilgi çekiciydi.

Kazananlar: Contador, Schleck, Cavendish, Petacchi, Hushovd, Menchov, Chavanel, Astana, Saxo Bank, Quick Step, HTC, Specialized.
Kaybedenler: Lance Armstrong, Bradley Wiggins ve Team Sky.

TDF sona erdi ama bisiklet sezonu devam ediyor, Ağustos'ta Vuelta var ama ondan önce güzel birkaç yarış bizleri bekliyor. Perşembe günü Frank Schleck'in geri dönüşü Luksemburg Criterium'u var. Buradan hepsiyle ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. Tour sırasında takımlar çeşitli videolar yayınladı bunları sizle paylaşarak TDF defterini kapatıyorum.

The Importance of Feed Zone : http://www.youtube.com/watch?v=vlUVTVFJh9Q
The Soigneurs Job: http://www.youtube.com/watch?v=vlUVTVFJh9Q

Andy Schleck Lose the Yellow Jersey: http://www.youtube.com/watch?v=zcN2HrkrnF4

Specialized Celebration : http://www.twitvid.com/PHQWT

Hiç yorum yok: