8 Temmuz 2010 Perşembe

Tour de France 2010 - #6

Bugünün rahat bir etap olacağını, kaçış için kısa olacağını ve toplu bir sprint finishinin bizi beklediğini bu sporu az çok takip edenler zaten biliyordu ama tahmin edemediğimiz şey, Cavendish'in bacaklarının gidememesi ve diğerlerine bakıldığında yaşlı gözüken Petacchi'nin "gençler müsaadenizle" deyip bu seneki ilk gerçek sprint etabını birincilikle tamamlamasıydı.
Sarı mayo Cancellara'da kaldı ve eğer Cancellara yarını da sarı mayoyla bitirebilirse, Rene Vietto'dan sonra hiç Tour de France kazanmamasına rağmen en fazla sarı mayo taşımış 2. isim olacak. Rene Vietto bu alanda 31 günle birinci, Cancellara ise 19 güne sahip. Rene Vietto ise ayrı bir parantezi hakediyor. Hala en iyi tırmanışçı kabul edilen Vietto, 1939 Tour de France'ında takım liderinin düşmesinden sonra kendisi eğer etabı bitirirse sarı mayo sahibi olacakken, bir motorlunun yanına gelip liderinin düştüğünü söylemesinden sonra inen bisikletçilerin yanından dağı çıkarak takım liderine bisikletini verip taşa oturmasıyla meşhur oldu. Liderine sadakatin yanında, zaferden de vazgeçmesi O'nun hala anılmasını sağlayan bir özellik.


Etabın bitmesine 133 km kala yapılan kaçış asla belirli bir zamanı aşamadı ve rahat bir şekilde Cervelo ve HTC'nin çabalarıyla 13 km kala sonlandı. Bu sırada Peloton'a tempo veren HTC'den Tony Martin idi. HTC genelde olduğu gibi bugün de Cavendish için muhteşem çalıştılar. HTC'nin treni son kilometrelerde yerini almışken onları ilk rahatsız eden, Petacchi'nin takım arkadaşı, Danilo Hondo oldu. HTC treninin bozulmasına rağmen Renshaw'un müthiş çabası, 200 metre kala sprint atması beklenen Cavendish'in Petacchi, Julian Dean, Boasson Hagen, Robbie McEwen gibi isimlerle mücadele edemedi.
Yeşil Mayo hala Thor Hushovd'da olmasına rağmen, aradaki fark 10'a kaldı ve eski toprak Petacchi oldukça formda görünüyor. Kazandığı etaptaki kazalar gölge düşürmüştü ama bu aldığı zafer kendisinin hala formda olduğunu gösteriyor.
Yarın ki etap, şampanya merkezi Epernay'dan başlayıp 2001'de Unesco dünya mirasına alınmış orta çağın en önemli ekonomi merkezlerinden Provins'den geçerek Venedik'e benzeyen Montargis'de bitecek 187.5 kmlik, 4. dereceden dağlar olmasına rağmen muhteşem bir sprint etabı. Tur Montargis'den en son 2002'de geçmiş ve Robbie McEwen kazanan olmuştu. Cancellara'nın ayaklarının gitmediğini ve toplu finişlerde Hushovd'un Petacchi ve Boasson-Hagen'e iyi günlerinde rakip olamıyacağını düşünürsek, bugün oldukça iyi bir taktik izleyerek HTC'yi dağıtan Lampre-Farmese Vini'nin tekrar Petacchi'yi zafere taşıyacağını düşünüyorum. Spor tarihi her zaman çeşitli hikayeleri sevmiştir, belki de Robbie McEwen kazanır.

Not: Bu arada bu satırları yazan ben, 20 Eylül günü Roma'ya ayak basacağım. Floransa ve Napoli'ye gitmeyi düşünüyorum, yorumlarınızda her türlü yorum, tavsiye vs.'ye ihtiyacım var. Teşekkürler.

Hiç yorum yok: