16 Temmuz 2010 Cuma

Tour de France 2010 - #11

Yine klasik bir sprint etabı ve yine HTC'nin zaferini izledik. HTC dememin sebebi takımının diğer sprinter takımlarına göre çok daha iyi çalışmaları, özellikle Renshaw'un bu sene yaptıkları inanılmazdı. Geçen yazımda da aynı şeyi söylemiştim ve kendisi diskalifiye edildi. Biraz nazarımın değdiğini düşünüyorum. Bu arada diskalifiye edilmesinin esas sebebinin kafa atması değil Farrar'ın önünü tehlikeli şekilde kapatıp O'nu bariyerlere yapıştırmasıydı. Avustralya'lı hem Cavendish için yaptığı çalışmayla hem de son olayla bu seneki Tour de France'a damgasını vurup evine dönüyor. Cavendish mücadeleye tekrar başlamışken bu dakikadan sonra yeşil mayo için Petacchi'yi yakalaması zor gözüküyor. 2. haftadan sonra hem yorgunluk artacak, hem dağlar. Sprinter takımlarının birbirlerini ezip geçmesi zor gözüküyor. Bu arada Armstrong'un 30 saniye daha kaybettiğini belirtelim.
Yarınki etaba gelirsek bazıları için oldukça zor olacağını söyleyebilirim. 210.5 kmlik etapta 3 adet 3. kategori 2 adet de 2. kategori tırmanış bulunuyor. Özellikle bitişin 2. kategori bir tırmanış olması yarışçıları oldukça zorlayacaktır. Etabın sonundaki Croix de Neuve tırmanışının artık resmi olarak 1995'te muhteşem bir performansla birinci bitiren Lauren Jalabert adının verildiğini hatırlatalım. Alberto Contador'un yüksek viteslerde neredeyse atak yapmadan performansları biliyoruz. Bu sene Paris - Nice yaptığı Aeorodome şovunu tekrar ederse Schleck'i zor günler bekliyor demektir. Bisiklet tarihinin en epik tırmanışlarından biri olan Aerodome tırmanışını bu sene Contador kazanıp Paris Nice'de genel klasmanda liderliğe yükselmişti. O gün etabın kar ve yağmurdan oluştuğunu hatırlatalım ayrıca son tırmanışın neredeyse ortalarında öne geçmeye başlayıp 10 saniye kadar fark atmıştı, oldukça büyük bir fark. Schleck ise tüm bunların aksine Armstrong'un kendisi için yarın tehlike oluşturmayacağını açıklamış. Bunun taktiksel bir açıklama olduğunu düşünmek zor değil.
Bu etapta kilit nokta Saxo Bank'ın nasıl bir strateji izleyeceği, yavaş bir tempoyla pelotonu tutmaya çalışabilirler, bu durumda Astana sona yaklaşırken bütün çabayı göstermek zorunda kalacaktır ama hızlı ilerleyip temizliğe erken başlayadabilirler. Radioshack'in de ne yapacağı muamma. Schleck'in dediği gibi büyük ihtimalle son kısma gelirken sadece bir kaç atletle beraber kalacaklar. Uzunluk, rüzgar, tırmanışlar ve sıcağı eklediğinizde yarın birkaç acı çeken görmemiz muhtemel. Umarım Cadel Evans bunlardan biri olmaz.
Bu arada Perşembe günü yine bir sprint etabı olacağından Hushovd ve Petacchi'nin puan mücadelesi de izlenmeye değer. Tour'un en zevkli ve belirleyici etaplarından biri olacağa benziyor, kaçırmamanızı tavsiye ederim.

1 yorum:

SineQuaNon dedi ki...

Schleck açıklamasında Armstrong'dan mı çekinmediğini belirtti? Armstrong yarışta yok zaten artık, cümlenin gelişinden de Contador olacakmış gibi.