7 Temmuz 2011 Perşembe

Tour de France 2011 - #1 - 08.07.2011

Belki bu blogu okuyanların birçoğunun bildiği üzere askere gittim geldim ve bu sebepten dolayı bu sezonun tümünü kaçırdım diyebilirim. Açıkçası sezon içinde bisiklet dünyasında neler döndüğü hakkında pek fikrim yok o yüzden yapacağım yorumlar biraz eski olursa şimdiden kusura bakmayın.

Tdf’nin 7. Etabı belki de bu seneki ilk “saf” sprint etabı, bu aşamada size Mario Cippolini’den bahsetmek istiyorum. Büyük bir yarışçı olmasının yanında kişiliğiyle de büyük bir bisiklet fenomeniydi. En büyük özelliği de TDF’yi ilk hafta sprint etaplarında yarışıp dağ etapları gelince Tour’dan ayrılıp diğerleri acı çekerken onlarla plajdan gönderdiği resimlerle dalga geçen biri olmasıydı. Bu sene Tour etapları açıklandığında ilk aklıma gelen Super Mario eğer yarışmaya devam ediyor olsaydı bu ilk haftaki etaplarda ne yapardı sorusu geldi aklıma. Bugün muhtemelen seyretmiş olduğunuz gibi adı sprint etabı olarak geçmesine rağmen son düzlükte ne Cavendish’in ne de Farrar’ın yer aldığı bir bitiş gördük, diğer etaplar da buna benziyordu, sprinterları zorlayacak tırmanışlar ve ardından finiş. Yarın ise neredeyse dümdüz diyebileceğimiz 218 km’lik bir etap.

Le Mans’dan başlayan etap Cavendish’in 2008 yılında ilk Tour etap galibiyeti kazandığı Châteauroux’da bitecek. Etabı normal bir sprint etabından ayıran ve tahminleri zorlaştıran bitişe 30 km varolan diğer bir puan kapısı olması. Puan mayosu için kapışmalar ortaya çıkacak. Ayrıca son 5 km’de olan sert dönüşler o kazaya yol açabilir, Tour’un belki de son toplu finişinde takımlar birbirini geçmek için belki de son şanslarını kullanacaklar. Cavendish’in Farrar’ın kapışmasını izlemek zevkli olacak, belki de bir etapta iki kere. Kaçış grubunun (maalasef) pek şansı olacağını düşünmüyorum, peloton’u çekmek isteyen bir çok takım olacaktır bu da onların işini daha da zorlaştıracak.

Efsane 24 saat yarışlarının yapıldığı Le Mans ayrıca geçenlerde Federer’i eleyen Tsonga’nın da memleketi. Ayrıca bugünkü yarışta Caner Eler’in de bahsettiği Steve Mcqueen’in de bu isimde bir filmi var, motor sporları yarışları için Le Mans bir kabe işlevi görüyor. Ayrıca Le Mans basketbol takımın yakın gelecek içinde Eurocup ön elemelerinde Karşıyaka tarafından eleneceğini de söyleyelim. Chateauroux ise ismini Senyör Raoul’dan alıyor. Bölge keçi peynirleri ve şaraplarıyla da bir dünya markası. 10. Yüzyıl şatosunun etrafına kurulmuş bir ilçede biten etap bize yine bir görsel şölen bizleri bekliyor olacak.

Şu videoyu da paylaşmazsam çok üzülürüm, spor kültürü nedir bunu gösteriyor bizlere. 44’ün çiftçileri sizi beslemekten gurur duyuyor. (44 o bölgedeki çiftçi sendikası gibi bir şey)



2 yorum:

erkan dedi ki...

hoşgeldin. blogunda uzun bir aradan sonra yazı görmek çok hoş.
tdf'ye gelince wiggo ayrıldıktan sonra aldığım zevk azalsa da inanılmaz bir tur geçiyor.

Yetkin dedi ki...

teşekkür ederim, sık sık yazmaya çalışacağım. ben de bir brit sempatizanı olarak brad'e üzüldüm ama tour'da nerdeyse adam kalmıycak yakında.