20 Temmuz 2011 Çarşamba

Tour de France 2001 #5 - 20.07.2011

Bisiklet yarışında özellikle Tdf'nin 3. haftasında tahmin yapmak oldukça güç. Bir de buna hava şartlarını falan eklediğinizde tahmin yapmak bahis oynamaktan piyango almak haline geliyor ama yarışan Thor Hushovd gibi komple bir sporcu varsa yaptığınız tahminin tutma ihtimali yüksek. Tour'un bu sene gördüğü açık ara en başarılı adam kendisi. Dünya şampiyonunun böyle insiyatif alması da biz izleyenler açısından bir şans. Bir de kazanmak için yarışmadığı sıralarda Tyler Farrar'a yardım ettiğini düşünürsek adamın ne kadar başarılı olduğunu daha iyi anlayabiliriz.
Dünkü etapta, sonunda Contador inisiyatif alarak atak yaptı. Atak Cadel'e karşı başarılı olmasa da bu Tour'un başından beri silik gözüken ve iyi takımlarının sayesinde buraya kadar geldiğini düşündüğüm Schleck kardeşleri silkelemeyi bildi. Voeckler'in ise açıkçası dünkü ataklara cevap verememesi sayesinde bundan sonraki etaplarda sarı mayoyu taşıması biraz hayalperestlik olur. O'nun açısından en büyük hedef podyum olmalı ve zamana karşıyı da hesaba katarsak bunu yapabilir. Aklıma takılan tek şey ise maalasef Contador'un bu atakları "dinlenme günü"nün ardından yapmış olması. Geçen hafta dağlarda Voeckler ile bile kapışamayan Contador'un bir anda bu kadar iyileşmesi maalasef o meşhur (yabancılar infamous der ya aynen öyle) dinlenme günlerini akla getiriyor. Neyse bu sporu sevenler her zaman bunu da gözönünde tutmalıdır ve varlığından haberdar olmalıdır diye düşünüyorum.
Bugün Fransa'dan İtalya'ya geçiyoruz. Biz İzmir'den ışıkları gözüken adalara gitmek için 30 parça kağıt götürmek zorundayız ve çoğu zaman da ordaki görevlilerin insafına kalıyoruz. Bir Türk olarak bunları hayal edebilmek bile çok güzel. Düşünsenize evden bisikletle çıkıyorsunuz İtalya'dan peynir alıp eve dönüyorsunuz. Şu an kim olduğunu hatırlamıyorum ama biri bahsetmişti. İspanya - Fransa treninde Fransa'ya kaykay yapmaya giden 12 yaşında bir ispanyol gördüklerini anlatıyordu. Neyse bu kadar sosyal mesaj yeter. Bugünkü etapta çıkışlar değil inişler konuşulacak, etabın son kısmı neredeyse 50 km'lik inişten oluşuyor (arada bir tane 2. kategoriden tırmanış var). Andy Schleck burası hakkında "eğer yağmur yağarsa hastanelik olanlar olur, burası gerçekten çok tehlikeli" minvalinden açıklamalar yaptı. Sadece bu bile inişin bu etapta belirleyici olacağını gösteriyor. Samuel Sanchez burada bir fark yaratabilir. Dün zorlanan Voeckler'in sarı mayoyu bugün devredeceğini düşünüyorum, çok iyi bir yarış geçiren Cadel Evans'a sarı mayo yakışacaktır. Cadel Evans'ın Schleck'leri bugün bitirmesi gerektiğini düşünüyorum. Schleck'lerde ne iniş ne de zamana karşı kabiliyeti var ama yüksek dağlarda Cadel'den daha iyiler o yüzden zaman farkını burda arttırıp onları sadece podyum için iddialı hale getirebilir.
Etabın genel hali ise kaçış için dizayn edilmiş gibi, ana grup kaçanlara izin vericek ama ya sondan bir önceki inişte ya da son çıkışta birilerinden atak göreceğiz. Ataklar nasıl dizayn edilecek, ataklara kimler cevap verebilecek orası ise muamma. Pinerolo bize Paris'e sarı mayoyla gidebilecekler için genel geçer bir görünüm verecek, gerisi ise sonraki etaplarda.

Hiç yorum yok: