28 Ağustos 2010 Cumartesi

La Vuelta - #1

Fransa ve İtalya turları gibi Vuelta'da bir gazetenin promosyon çalışması olarak doğdu. 1935 yılında başlayan Vuelta, ikinci dünya savaşı ve dönemin karışıklıkları sebebiyle sıksık kesintiye uğradı. Vuelta, esas prestijini 60'ların sonunda ve 70'lerin başında sahip oldu. Bu dönem de zaten İspanya'nın politik olarak daha serbestleştiği ve daha çok dışa açıldığı tarihlere geliyor. Yarış bundan önce tam bir İspanyol yarışı gibi olsa da bu tarihten itibaren özellikle Fransız ve İtalyanların katılımıyla daha büyük bir yarış oldu.
Önceleri Nisan ayında yapılan yarış özellikle Giro takvimine ters diye Ağustos ayına alındı ve Ekim'deki dünya şampiyonası öncesi en önemli hazırlık turu oldu. Bu da tura katılımı ve mücadele dozunu arttırdı.
Bu yılın en önemli olaylarından biri Radioshack'in turnuva yetkilileri tarafından davet almamasıydı. Bisiklet dünyasının en zengin ve en çok yatırım yapan takımlardan birinin davet almayışı herkesi şaşırtmıştı.
Tur az önce Sevilla'da 13 km'lik bir takım zamana karşı etabıyla başladı. Turnuva yetkilileri genelde alışık olmadığımız bu akşam yarışı işini daha çok ilgi çekmek adına yaptıklarını söylediler. Açıkçası izlemesi ve takip etmesi değişik geliyor insana ama başarılı diyebilirim.
Son olarak, son zamanlarda uğraştığım mezuniyet işleri ve Ian'ın yoğun işleri sebebiyle turnuva öncesi gelişmeleri pek takip edemedik artık mezun ve işsiz olduğuma göre daha detaylı yazmaya çalışacağım, ilerleyen günlerde bu yazıyı telafi etmeyi umuyorum. Yorumlarınızla umarım katkıda bulunursunuz, hepinize iyi seyirler. Bu arada turnuvanın Dünya Basketbol Şampiyonası zamanına denk gelmesi de talihsizlik, tabii ki biz izleyenler açısından.

1 yorum:

SineQuaNon dedi ki...

uzunca bir süre yoktun, yazılarından mahrum bırakma bizi :) vuelta'yı pek takip edemiyorum buradan, sonuçları bari senden alalım.